Başlangıç / Teknik Bilgiler / Magnezyum Asit İndirme Plakası (Emisyonlu Baskı Klişesi)

Magnezyum Asit İndirme Plakası (Emisyonlu Baskı Klişesi)

Emisyonlu Magnezyum asit indirme – Magnezyum Baskı Klişe plakası tüm avantajlarıyla birlikte yaklaşık 1990 lı yıllarda piyasaya giriş yaptı. Sonrasında, getirdiği birçok avantajla birlikte paketleme, baskı ve boyama sektörlerinde de kullanılmaya başlandı. Çevresel kaynakların kısıtlılığı, rekabetin artması gibi nedenlerden dolayı kaliteli kalıp ihtiyacı duyulan sektörlerde de yüksek özellik gereksinimlerini (sertlik, hafiflik, dayanıklılık vb) karşılayan Magnezyum plakalar kullanılmaya başlanmıştır. Bu özellikleri aynı zamanda, diğer sektörlerde de kullanımını hızlı biçimde arttırmıştır.

Genel kanaat, magnezyum asit indirme plakaların çok yakın zamanda çinko ve pirinç plakaların yerini alacağı yönündedir.

Magnezyum asit indirme baskı klişe plakaları, pirinç ve çinkoya göre daha hafif olduğundan baskı klişesi olarak kullanımı çok daha avantajlıdır.

Ayrıca, magnezyum plakaların baskı klişesi yapmak gibi amaçlarla asit indirme işlemi, çinko ve pirinçe göre çok daha hızlı gerçekleşmektedir. Normalde, magnezyum asit indirme plakası, 7 dk içinde yaklaşık 1 mm civarı indirilebilmektedir.

Bunların dışında CNC ile işlenebilme kabiliyeti incelendiğinde Pirinç ve bakıra göre çok daha iyi performansa sahiptir.

Magnezyum Baskı KlişesiMagnezyumun üretim ve hazırlama teknolojisi açısından bakıldığında en büyük problem, düşük erime noktası ve aktif kimyasal yapısıdır.

Bu problemlerin dışında hexagonal yapı, zor deformasyona uğraması değerlendirildiğinde, eşit kristal yapı oluşturmak ve çoklu hadde ile dövme magnezyum plaka üretiminin neden maliyetli olduğu daha rahat anlaşılmaktadır.

Magnezyum indirme plakası;

  • Düşük ağırlık,
  • Yüksek ısı iletkenliği,
  • Sert ve kuvvetli yüzeyi,
  • Yüksek hızlarda işlenebilme kabiliyeti
  • Uzun baskı ve damgalamada deformasyona olan direnci (şekil değiştirmemesi)
  • Resim omuzlarında oluşan yumuşak geçiş gibi birçok avantaja sahiptir.

Tüm bunlar ve sayamadığımız diğer avantajları sayesinde magnezyum plakalar, asit indirme plakası – baskı klişe plakası, gravür levhası, boyama, paketleme, baskı vb gibi birçok alanda kullanılmaktadır.

Kağıt ambalaj endüstrisinde, baskı ve kabartma kalıbı olarak kullanılan magnezyum plakaların, hafif olması ve şekil verme kolaylığı ile birlikte kolay transfer ve baskı özelliği ile çok daha iyi ısı iletimi, ve parlak, ve komplike baskıları kolayca yapabilme ve güzel görünüm elde edebilme kolaylığı ile gittikçe daha çok tercih edilmektedir.

Özellikle daha yüksek hızlarda kabartma (embossing) işlemi yapılabileceği için, Magnezyum plakalar, çinko ve pirinç plakalara göre %20 daha fazla etkin ve verimli bir şekilde kullanılmakta ve maliyet avantajları elde edilmektedir.

Magnezyum KlişeMagnezyum plakaların farklı derinliklerde mükemmel derinlik alabilmesi, ve istenilen şeklin kolaylıkla verilebilmesi, asit indirme, işleme ve değişik şekillerde elde edilen magnezyum klişe ve kalıplarının şişe ambalajlama, kek, içecek, kitap, kozmetik, tekstil vb sektörlerinde tercih edilmesine neden olmuştur.

Isı iletkenliğinin yüksek olması sonucunda çabuk ısınıp soğuyabilen magnezyum plaka, asit indirme işlemi esnasında oluşan ısıyı çabuk iletip, aynı hızla soğuyabilmekte, bu süreçte genleşen hacim hızla gerçek hacmini alarak genleşmeden önceki halini alarak deforme olmadan asit indirme süreci gerçekleşebilmektedir.

Asitle magnezyum plaka indirme işlemi esnasında hızlı biçimde ısı oluşur ve gereğinden fazla ısınan ortamda sarı gaz çıkışı gözlenebilir. Isı, magnezyum ile nitrik asit arasındaki kimyasal reaksiyon sonucu oluşarak yüksek ısıda NitrikOksit gazına dönüşebilir. Bu noktada gazın dışarı atılması veya etkin soğutma işleminin yapılması gerekmektedir.

Magnezyum plaka, doğru üretim teknikleri ve gerekli süreçleri tamamladıktan sonra %99 oranında 5 mikron granül büyüklüğüne kadar haddelenir, haddeleme işlemi esnasında homojen bir yapı elde edilerek nitrik asit ile işleme tabi tutulduğunda eşit oranda çözelme – indirgenme elde edilir.

Magnezyum Klişe 2Magnezyum Baksı klişesi elde etmek için yürütülen bu çözelme – asit indirgeme işlemi esnasında yüksek hızda ısı oluşarak gaz oluşumuna neden olur. Kimyasal reaksiyondan gelen bu gaz ve ısı çıkışının kontrol edilebilmesi için etkin ve verimli bir ısı kontrol (soğutma) mekanizmasına ihtiyaç vardır. Asit indirgeme süreci, magnezyum plakanın dış yüzeyi ile asite temas eden yüzeyleri arasında gerçekleşen kimyasal reaksiyon sonucu oluştuğunda, asite maruziyet sonlandığında, oksidayson ve ikincil reaksiyon tehlikesi yoktur. Bu nedenle yüzeyle aynı formda ve parlak kalmaya devam eder.

Asit indirme işlemi esnasında her 7 dk de 1 mm indirilir fakat zaman içerisinde asidin indirme kabiliyeti azalır. Bu nedenle asit ve katkı yağı ilave ihtiyacı doğar. Magnezyum asit indirme baskı plakaları klişe derin indirme işlemleri için çok uygundur. 40 dk içinde 8mm derinliğe kadar yumuşak omuzlu  düzgün bir form ile indirgenebilir.


Ülkemizde genel olarak kullanılan magnezyum plaka ölçüleri 610 x 914 mm ebatında olup, kalınlıkları;

  • 1,5 mm
  • 2 mm
  • 3 mm
  • 4 mm
  • 5 mm
  • 6,35 mm
  • 7 mm’dir.

Magnezyum asit indirme ve magnezyum baskı klişesi hazırlama tekniği çinko ile neredeyse aynıdır. 


Yaklaşık olarak, asit indirme sürecinde kullanılan kimyasal oranlarını belirtecek olursak;

  • 40 Litrelik Makine İçin: 7 Litre Nitrik Asit (68 Be),  1,5 Litre Katkı Yağı, 31.5 Litre Su. Yaklaşık Sıcaklık 28-30°C, 475 d/d.
  • 80 Litrelik Makine İçin: 14 Litre Nitrik Asit (68 Be),  3 Litre Katkı Yağı, 63 Litre Su. Yaklaşık Sıcaklık 28-30°C, 475 d/d.

Önemli Not: Lütfen değerleri, 

  • Makine Özellikleri
  • Ortam Sıcaklığı
  • Su Özellikleri
  • İndirilecek Magnezyum Plaka Yüksekliği (derinliği) vb. gibi kriterleri göz önünde bulundurup tespit edin.

www.MagnezyumKlise.Net

 
 

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

 
 

Leave a Comment